Τμήμα: Ιατρικής
Ημερομηνία Έγκρισης:
Επιστημονικά Υπεύθυνος: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ
Ημερομηνία Λήξης: 30/9/2027
Πλαίσιο Χρηματοδότησης: ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ
Email:
Περιγραφή: Αναγνωρίζοντας την διατροφή ως βασικό τροποποιήσιμο παράγοντα για την υγεία, η παρούσα πρόταση δίνει έμφαση σε δύο βασικά στοιχεία: την προσβασιμότητα και τη βιωσιμότητα των συστημάτων διατροφής. Αυτή η ερευνητική πρόταση πραγματεύεται την κρίσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ διατροφικών συνηθειών, διατροφικής ασφάλειας (FS) και σπατάλης τροφίμων (FW) από το πρίσμα της Μεσογειακής Διατροφής (MD). Αν και η MD είναι ένα ευρέως γνωστό πρότυπο βιώσιμης διατροφής, η μετάφραση της έρευνας στη γνώση του κοινού και στις καθημερινές πρακτικές συχνά αποτυγχάνει. Σε αυτό το πλαίσιο, οι στόχοι του έργου είναι: (1) Επικύρωση της σχέσης μεταξύ της τήρησης της MD, του FS και του FW μέσω μιας πιλοτικής μελέτης με ≥50 συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας ένα ενοποιημένο ερωτηματολόγιο διατροφής (DSFWQ). (2) Προώθηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τα οφέλη της MD για την υγεία και τον ρόλο της στη μείωση του FW και στη βελτίωση του FS μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προβολής. (3) Δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας με τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων μερών για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας, της εκπαίδευσης και της δράσης για τη μείωση του FW και την ενίσχυση της τήρησης της MD. (4) Τεκμηρίωση και ανάλυση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων διατροφικής εκπαίδευσης για ενημέρωση μεγαλύτερης κλίμακας πρωτοβουλιών. Μέσω της συνεργασίας δύο Πανεπιστημίων, μίας ΜΚΟ και ενός εκπροσώπου του δημόσιου τομέα, το έργο στοχεύει να δημιουργήσει σημαντικό επιστημονικό και κοινωνικό αντίκτυπο παρέχοντας θεμελιώδη μεθοδολογία για τη σύνδεση των MD, FS και FW. Επιδιώκει να προωθήσει τη συμμετοχή της κοινότητας, να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού και να προωθήσει βιώσιμες διατροφικές πρακτικές, συμβάλλοντας τελικά σε μειωμένο κόστος για την υγεία και περιβαλλοντικά οφέλη.





