Τμήμα: Αγροτικής Ανάπτυξης
Ημερομηνία Έγκρισης:
Επιστημονικά Υπεύθυνος: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ημερομηνία Λήξης: 30/9/2028
Πλαίσιο Χρηματοδότησης: ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ
Email:
Περιγραφή: Τα έντομα ως μία βιώσιμη, εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης με υψηλή διατροφική αξία για τον άνθρωπο και τα ζώα έχουν αναγνωριστεί ως πιθανή λύση στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας. Η εκτροφή τους χαρακτηρίζεται από υψηλή αποδοτικότητα μετατροπής βιολογικών υπολειμμάτων, σε πρωτεΐνη αν και οδηγεί επίσης στην παραγωγή νέων υπολειμμάτων, στα υποπροϊόντα προνυμφών («insect frass»), τα οποία ωστόσο ήδη αξιοποιούνται σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία ως βελτιωτικά εδάφους. Παράλληλα, τα υποπροϊόντα αποτελούν πηγή μικροοργανισμών και μορίων που μπορεί να αποτελέσουν λύσεις εναλλακτικές των συμβατικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι σχετικές μελέτες εστιάζουν στο ρόλο τους ως πηγών θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος και τα φυτά ,ενώ οι πληροφορίες σχετικά με τις φυτοπροστατευτικές επιδράσεις τους είναι σπάνιες. Το INSECTFRASS αξιολογεί, επαληθεύει και προάγει τη χρήση των υποπροϊόντων εκτροφής εντόμων ως μία βιώσιμη λύση φυτοπροστασίας. Στόχος του είναι να αξιολογήσει σε ποιο βαθμό η επαγόμενη από τα υποπροϊόντα των εντόμων φυτική άμυνα επηρεάζει τους εχθρούς της τομάτας, τους φυσικούς τους εχθρούς και την απόδοση των φυτών. Το INSECTFRASS ακολουθεί μια διεπιστημονική προσέγγιση στοχεύοντας: (1) στον προσδιορισμό και χαρακτηρισμό διαφορετικών υποπροϊόντων και του μικροβιώματός τους σε σχέση με την επαγωγή (άμεσης και έμμεσης) αντοχής σε φυτοφάγους εχθρούς, (2) στην κατανόηση των μοριακών και χημικών μηχανισμών που διέπουν τις επιδράσεις των υποπροϊόντων/μικροβιακών κοινοτήτων στην επαγόμενη άμυνα των φυτών έναντι φυτοφάγων και τη ταυτοποίηση υποσχόμενων μεταβολιτών, (3) στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των υποπροϊόντων εντόμων ως εδαφοβελτιωτικών με δυνατότητες φυτοπροστασίας. Αναμένεται η διεπιστημονική αυτή προσέγγιση να παράξει νέα γνώση σχετικά με την εκμετάλλευση των υποπροϊόντων εκτροφής εντόμων και των σχετικών μικροβιακών κοινοτήτων/στελεχών ενισχύοντας τη βιώσιμη γεωργία και μειώνοντας τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων.





